Tausasva 928, Kupenovi 995 og Storaskornosi 1052 moh.
Om turen:
Type tur: Fjelltur/Topptur/Fottur/Rundtur
Lengde totalt: 18,6 km
Tid totalt: 6,5 timer
Stigning: 1284 meter
Gradering: Rød - krevende
Turdato: 01.06.2024
Turstart og stopp: Urnes stavkyrkje 110 moh., Ornes
Parkering: P-plass ved Sørsidevegen - veiskille Urnes stavkyrkje, Ornes fergekai og Kinsedalen
Tilkomst:
Det er lørdag 1. juni med nydelig sommervær og vi er på vei med fergen fra Solvorn til Ornes. Fjellturmålet for dagen er å gå fra Urnes stavkyrkje opp til de spektakulære utsiktstoppene høyt over Ornes: Tausasva 928 moh., Kupenovi 995 moh. og Storaskornosi 1052 moh. Vi parkerer ved Sørsidevegen og går opp til turstart ved Urnes stavkyrkje.
Her kan du lese mer om norges eldste og dronningen av stavkirkene i Norge, Urnes stavkyrkje:
Urnes stavkirke er en stavkirke i Luster kommune på Ornes ved østsiden av Lustrafjorden. Den regnes som Norges eldste bevarte stavkirke, og står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv. Stavkirken ble bygd rundt 1130–1140.
Kilde: Store norske leksikon
Turbeskrivelse:
Fra Urnes stavkyrkje følger vi grusveien på venstre side av kirken, oppover i et nydelig historisk kulturlandskap. Veien er også starten på den gamle stølsvegen til Nystølen.
Litt historikk om den gamle Stølsvegen til Nystølen:
Fodnasete, Røsesete, Nystølen og Kveken
Alle bruk og underbruk som høyrde til på Ornes hadde stølsrett og støla på desse Ornes-stølane. Det som gjer desse stølene spesielle er at for å koma til vårstølen Kveken, måtte dei i tidligare tider gå opp til fjellstølen Nystølen - og så vidare over fjellet og ned att i øvste Kinsedalen der vårstølen Kveken ligg.
- Avdråtten vart frakta heim anten på hesteryggen eller ved at folka sjølve bar osten og smøret heim frå stølen, fortel Leif Hatlevoll. Han minnest mange tunge bører med ost og anna avdrått ned dei bratte bakkane frå stølen. Men så i midten av 1930-åra sette brukarane av stølen i gang arbeid med å byggja seg ein betre veg til fjells. Det vart bygd to kilometer brukbar køyreveg oppover liene. Og så vart det rydda og laga kløvjaveg to kilometer oppover. Denne kløvjavegen skulle vera minst ein meter brei. Siste biten av vegen fram til Nystølen og vidare over fjellet og ned att til Kveken i Kinsedalen var vanleg natursti. Vegen var tildels bratt, men elles ikkje særleg stygg eller farefull å ferdas på.
Kilde: Fra boka, Stølar og stølsliv i Luster kommune, av Kåre Øvregard
Stølsvegen er skiltet mot Nystølen og svinger seg naturlig oppover gjennom kulturlandskapet med praktfull utsikt til Ornes, Solvorn, Lustrafjorden og fjellene rundt. Etterhvert blir lien stupbratt og vi får følelsen av at veien “henger” 200-300 meter over Lustrafjorden. Etter to kilometer og på ca 300 moh. tar vi av på stølsvegen opp til høyre mot Nystølen, mens veien fortsetter nedover til gården Kroken.
Den gode stølsvegen mot Nystølen fortsetter gjennom frodig løvskog innover og oppover lien. Etterhvert blir terrenget brattere og på mange plasser er veien bygget opp med steinmurer. Stølsvegen blir stadig brattere, men er lettgått der den svinger seg oppover gjennom “hager” av gress, tyrihjelm, blandings-løvskog, storvokst osp og store furuer, og med flere fine utsiktspunkt mot fjorden og fjellene rundt. Etterhvert flater terrenget ut og etter ca 4,9 kilometer og på ca 830 moh. møter vi skiltene og stiskille Tausasva/Nystølen.
Fra stiskille Tausasva/Nystølen følger vi rødmerket sti i vestlig retning mot Tausasva. Terrenget er lett-kupert med bjørk, blåbærlyng og innslag av storvokst furu. Etter en slak motbakke og ca 2 km fra stiskille er vi “plutselig” oppe ved Tausasva, til en makeløs og spektakulær utsikt mot Ornes, Solvorn, Hafslovatnet, Lustrafjorden og fjellene rundt.
Fra Tausasva følger vi sti/hjortetråkk i sør/sørøstlig retning, nå i et åpnere terreng, med fjellbjørk, dvergbjørk og lyng. Etter ca 0,9 km fra Tausasva, på delvis sti og hjortetråkk, er vi oppe på Urnesholten 958 moh. Fra Urnesholten følger vi stien ca 600 meter bort til Kupenovi sitt vestlige utsiktspunkt, som er markert med en varde oppå en stor stein, med storfin utsikt. Vi nyter den flotte utsikten og fortsetter deretter opp til toppvarden på Kupenovi 995 moh.
Fra Kupenovi går vi i sørøstlig retning nedover, og etterhvert finner vi et dyretråk som vi følger bratt nedover ca 100 høydemeter og passerer Kjøadalstjørni på nedsiden/sørsiden. Herfra fortsetter vi oppover, på delvis dyretråkk i østlig retning, til bandet mellom Middagsfjellet og Storaskornosi. Herfra går vi i sørlig retning oppover i lettgått høyfjellsterreng til toppen av Storaskornosi, med makeløs utsikt i alle himmelretninger. Vi går en fotorunde på toppen, og nyter den spektakulære utsikten og den nydelige sommerdagen, høyt og fritt her oppe på Storaskornosi.
Fra Storaskornosi går vi ned igjen til bandet mellom Storaskornosi og Middagsfjellet. Herfra går vi, naturlig i forhold til terrenget, i nordlig retning nedover til vi møter stien fra Nystølen. Etter ca 200 meter er vi igjen ved veiskille Tausasva/Ornes, og følger den samme flotte Stølsvegen ned igjen til Urnes stavkyrkje.
Mange takk for en stor og flott fjelltur fra Urnes stavkyrkje, gjennom et nydelig kulturlandskap, på en storfin og gammel stølsveg til fire vakre utsiktstopper over Ornes og Lustrafjorden: Tausasva 928 moh., Urnesholten 958 moh., Kupenovi 995 moh. og Storaskornosi 1052 moh., alle med spektakulær og makeløs utsikt til vakre bygder, grender, fjord og fjell.