Fuglesteg 630 moh. og Furåsen 492 moh.
Om turen:
Type tur: Fjelltur/Fottur
Lengde totalt: 10,5 km
Tid totalt: 3,5 time
Stigning: 790 meter
Gradering: Rød - Krevende
Turdato: 19.06.2022
Turstart, stopp og parkering: Turparkeringen i Fortun
Interaktivt kart - ©Kartverket/Norgeskart:
Tilkomst:
Det er en fin søndagsettermiddag og vi kjører Lustravegen inn til Fortun og parkerer på den store turparkeringsplassen til venstre like etter kirken. Ettermiddagens turmål er å gå opp til den kjente og gamle nyrestaurerte fjellgården Fuglesteg og deretter via Vetleåsen til den gamle nedlagte fjellgården Furåsen.
Turbeskrivelse:
Fra turparkeringen i Fortun er begge turmålene, Fuglesteg og Furåsen, godt skiltet. Vi krysser veien til Fortunsdalen og passerer dagligvarebutikken og en flott buldrestein, før vi krysser Sognefjellsvegen ved grinden og stistart. Tydelig sti fører oss opp gjennom beitemark til traktorveien, som vi følger helt opp til Vetleåsen. Traktorveien går på tvers i sørlig retning oppover under den stupbratte fjellsiden Breiskori og Hjorten, gjennom fin blandingsløvskog, med storflott utsikt ned til Fortunselvi og Eidsvatnet og oppover Fortunsdalen til fjellene Tussen, Bjørkanosi og Steinanosi.
Oppe på Vetleåsen møter vi stiskille Fuglesteg/Furåsen og vi går til venstre oppover på god kjerrevei mot Fuglesteg. I det ekstra bratte hamrepartiet Galdane er veien murt opp og utsikten er flott og spektakulær til Berdalselvi med sine fine fosser og stryk.
Vel oppe over Galdane er det to alternative stivalg til Fuglesteg. Begge går bratt oppover på nydelige jordstier til Stegaliane i nordøstlig retning. Opp velger vi stien på høyresiden av gjerdet, og på returen velger vi stien ned over innmarken. Oppe ved stiskille Fuglesteg/Turtagrø går vi til venstre og etter et par hundre meter blir vi ønsket «Velkommen til Fuglesteg» med skiltportal og grind.
Vi går inn gjennom skiltportalen og blir møtt med synet av de vakre, gamle og nyrestaurerte bygningene, en velstelt og flott gårdsbakke med koselige steinbord og trebenker. Herfra er det panoramautsikt til Eidsvatnet, Skjolden og Lustrafjorden med vakre fjell ruvende over. Synet av bygningene gjør oss ydmyke og full av beundring for skjønnheten, omtanken for historien og kvaliteten i det store arbeidet med rehabiliteringen av Fuglesteg som er utført gjennom doneringer og mangfoldige timer med dugnad. Respektfulle tanker går også til menneskene som har levd sine liv her på fjellgården(ene) siden 1648, og til Sylfest Ormelid som, alene i 1830, bygget det opprinnelige våningshuset, et bygg som er 15 meter langt, 8 meter bredt og med over en meter tykke steinmurer. Her bodde folk frem til 1968, og i 1985 brant våningshuset ned, men ble bygget opp igjen av Luster Turlag og tatt i bruk som DNT-hytte i 2005.
Inne i våningshuset møter vi en vennlig og hyggelig vert og vi nyter en lang stund med fin samtale, gode pannekaker og kaffe, i det koselige og historiske bygget.
Vi takker for oss og forlater Fuglesteg for denne gang. Nede ved Vetleåsen går vi til venstre på traktorveien mot Furåsen. Vi krysser Berdalselvi på trebro og fortsetter oppover i vestlig retning, først fin i barskog og senere i flott furuskog, til den gamle fjellgården Furåsen.
Etter ca 1,6 kilometer er vi oppe ved den fine fjellgården Furåsen. Gården, som ble fraflyttet i 1995 (vår kilde), har er en stor og fin innmark som fremdeles benyttes som slåttemark, flotte gårdsbygninger og et gammelt sagbruk. Å oppleve disse historiske bygningene og markene her oppe i den storslåtte og ville naturen, gir oss et viktig historisk perspektiv til andre tider der hardtarbeidende mennesker utnyttet naturressursene på en god og bærekraftig måte. Vi er imponerte over denne flotte gården og takknemlige for at den er tilgjengelig for oss og andre fjellvenner, både som naturopplevelse og som historisk og kulturell dokumentasjon.
Fra Furåsen går vi samme traktorveien ned igjen til Vetleåsen og til turparkeringsplassen i Fortun.
Mange takk for en strålende fin fjelltur til praktfulle Fuglesteg og nydelige Furåsen, to gamle fjellgårder høyt over Fortun i Luster. Turen går i storslått og vill natur, og gir et viktig historisk perspektiv til hardtarbeidende og nøysomme mennesker i en tid der bærekraft var en selvsagt og naturlig del av hverdagen.