Austerdalsbreen 550 moh.
Om turen:
Type tur: Fjelltur/Fottur
Lengde totalt: 12 km
Tid totalt: 3,5 time
Stigning: 360 meter
Gradering: Blå - Middels
Turdato: 26.07.2015 - også med foto fra tur 18.08.2023
Turstart, stopp og parkering: Turparkering før broen over Austerdalselvi 260 moh., Tungestølen, Veitastrond
Vår rute i Sports Tracker og interaktivt kart - ©Kartverket/Norgeskart:
Tilkomst:
Det er i slutten av juli og Yr.no melder skyet til lettskyet med fin sommertemperatur, og vi har planlagt fottur til Austerdalsbreen fra Tungestølen. Austerdalsbreen er en brearm av Jostedalsbreen.
Vi kjører Lustravegen og tar av mot Hafslo sentrum og kjører videre forbi våtmarksområdene Moane, Straumane og Soget. Derfra følger vi Veitastrondsvegen forbi Ugulsvik, Kvam, Nes, Veitastrond og opp til Vårstølen. Hele bilturen fra Hafslo til Veitastrond er i seg selv en stor naturopplevelse, med nydelig og spektakulær natur der naturkreftene ofte viser sin styrke, både sommer og vinter. Fra Vårstølen kjører vi bomveien opp til Tungestølen. Vi parkerer på turparkeringen like ved broen over Austerdalselvi, der veien fortsetter opp til Tungestølen DNT Turisthytte, som ble ødelagt av ekstremværet Dagmar i desember 2011.
På turen til Austerdalsbreen 18.08.2023, kjørte vi opp til nye Tungestølen DNT Turisthytte som ble offisielt åpnet av HM Dronning Sonja 06.09.2019, og som eies av Luster turlag. Vi bestilte lunsj til etter turen og fikk tillatelse til å parkere på hyttetunet.
Mer info om Tungestølen Turisthytte: tungestolen.dnt.no/om-hytta/
Turbeskrivelse:
Vi går over broen der turskilt viser vei, og vi fortsetter på god sti oppover i sørlig retning til vi kommer opp til Nasjonalparkgrensen. Opp hit går vi ved siden av den ville og vakre Austerdalselvi, med sine frådende stryk, fosser og trange gjel.
Her oppe åpner Austerdalen og moreneslettene Breasandane seg innover mot brekanten.
Terrenget er lettgått innover slettene og stien er tydelig, og vi steingår flotte bekker som renner ned fra den bratte fjellsiden eller fra de mange rasfonnene. Snart tar stien oss oppover ca 100 høydemeter og inn til brefronten.
Vi passerer fareskiltet ved brekanten og fortsetter ca 500 meter, delvis på sti innover fjellsiden, ved siden av breen. Her inne får vi strålende utsikt til Austerdalsbreen og brefallene Odin og Tor, men fjellsiden over oss blir stadig brattere og store steiner med usikkert feste truer, og vi snur.
Vi følger den samme fine stien og ruten ned igjen til Tungestølen.
Mange takk for en spennende og fin tur i nydelige Austerdalen til den mektige Austerdalsbreen med sine ekstra vakre brefall Odin og Tor.
Foto fra tur til Austerdalsbreen 18.08.2023
Vi er enig med fjellpioneren William Cecil Slingsby sin beskrivelse fra 1894 av Austerdalsbreen med sine brefall som “The finest ice scenery in Europe”. Det er 8 år siden sist vi besøkte Austerdalsbreen, og siden den gang har breen trukket seg tilbake mer enn 200 meter og brevannet er betydelig større.
Naturopplevelsen her ved breen er i dag, som for 8 år siden, storslått, spektakulær og dramatisk, og vi får en dyp respekt og glede av å få være inne i denne ville og vakre naturkatedralen:
Video fra Austerdalsbreen og brevatnet, fra vår tur dit 18.08.2023: