Vettisfossen i Utladalen
Om turen:
Type tur: Fjelltur/Fottur
Lengde totalt: 17,5 km
Tid totalt: 7 timer
Stigning: 1003 meter
Gradering: Rød - krevende
Turdato: 14.06.2023
Turstart, stopp og parkering: Hjelle turparkering 75 moh., Utladalen i Øvre Årdal, Årdal kommune
Tilkomst:
Det er en fin og varm sommerdag i midten av juni og vi kjører Lustravegen til Fortun og tar av oppover Sognefjellsvegen til Turtagrø. Her tar vi av på Tindevegen (bomvei) og kjører den gjennom et strålende variert og vakkert høyfjellsterreng i Vest Jotunheimen, og videre ned den flotte Fardalen til Øvre Årdal sentrum. Herfra tar vi av på Utladalsvegen inn til Hjelle, der vi parkerer på Hjelle turparkering. Vårt turmål for denne flotte dagen er å gå innover i Utladalen landskapsvernområde til Vettisfossen sitt øvre og nedre utsiktspunkt, via Vetti Gard Turiststasjon. Vettisfossen er Norges og Nord-Europas høyeste uregulerte fossefall og har et svimlende fritt fall på 275 meter, og er kanskje Norges flotteste foss.
Turbeskrivelse:
Parkeringsplassen på Hjelle er ryddig, stor og god, og det er satt opp informasjonsskilt med nyttig informasjon om Jotunheimen nasjonalpark generelt og om Utladalen spesielt. Stiskiltingen er god både på Hjelle og videre på hele turen, og i tillegg er det satt opp spennende kulturminne-skilt og nødvendige og viktige fareskilt underveis. Allerede fra parkeringsplassen på Hjelle og de første hundre meterne av turen på bilveien opp til snuplassen på Hjelle, får vi en forsmak på de kraftige naturkreftene her i Utladalen, når den flomstore Hjellefossen med sitt 240 meters fall sender kaskader av vann og gòv nedover den stupbratte fjellsiden, og gir oss en forfriskende dusj i den fine varme dagen.
Fra snuplassen på Hjelle går vi innover Utladalen på Vettisvegen, en flott grusvei som ble bygget i årene 1972-1977 av bygdefolket i Årdal, med hele 50 000 dugnadstimer og med økonomisk støtte fra forskjellige private og offentlige bidragsytere. Derfor ble Vettisvegen i byggeperioden kalt Folkevegen, men på Norgeskart kalt Utladalsvegen.
Mer informasjon om Vettisvegen kan du lese her: Vettisvegen - Kulturhistorisk leksikon
Etter ca 700 meter fra Hjelle krysser vi Utla på Skårabrui og får vårt første møte med den store, strie og vakre turkisfargede elven i Utladalen. Like etterpå passerer vi Utladalen Naturhus som ligger på det gamle gårdsbruket Skåri og som blant annet gjør en stor innsats for å ivareta kulturlandskapet i Utladalen.
Du kan lese mer om Utladalen Naturhus her: Utladalen.no
Fra Skåri går vi videre på Vettisvegen og krysser elven på Johannabrui i Vettisgjeli, der Utla viser sine enorme krefter gjennom sine trange og farlige gjel. Ved Løeslettet, et par hundre meter senere, passerer vi en liten “idyllisk perle” i form av en nydelig gammel løe.
Etter ca 1,6 kilometer fra turstart er vi framme ved enda en vill og vakker flomstor foss. Avdalsfossen med 170 meter fritt fall er en ny storslagen opplevelse langs Vettisvegen, også her premieres vi med en forfriskende dusj fra fossegòvet.
På Avdalsbrui krysser vi Utla for tredje gang og passerer gjennom den 800 meter lange Storurdi. Denne enorme uri ble til ved at et stort bergområde under Fureholten raste ut i 1870-årene. Store mengder av kampesteiner på begge sider av Vettisvegen og i Utla tyder på at ufattelige naturkrefter var i sving den gangen. På Hedlerlibrui krysser vi Utla for fjerde gang og går videre på Vettisvegen forbi Hedlerli og Storeøyni. Da hører vi fosseduren fra den kraftfulle og vakre Høljafossen som kaster seg ut fra et trangt gjel og ned i en stor turkisfarget høl. Vi går ned til hølen ved fossen og nyter det vakre synet, sammen med andre lokale hyggelige turgåere.
Fra Høljafossen går vi videre opp en bratt asfaltert bakke, før vi igjen går ned til Utla og videre oppover forbi de tre Vettigårdene Flaten, Lauvhaugen (gamle husmannsplasser og senere selvstendige gårdsbruk) og deretter opp til Vetti Gard Turiststasjon 310 moh.
Vettigårdene og kulturlandskapet rundt gir oss en flott kulturhistorisk opplevelse i den ville og vakre Utladalen. Det er spor etter bosetting på Vetti helt tilbake til 1120, og Vetti Gard tok imot sine første overnattingsgjester i 1868 og fikk status som turiststasjon i 1875. (Kilde: Visit Årdal)
Vetti Gard Turiststasjon har ikke åpnet for sommer-sesongen når vi kommer på besøk, men hyggelige arbeidere fra Utladalen Naturhus gir oss adgang til det flotte området rundt de nydelige gårdsbygningene.
Den ca 2 kilometer lange stien fra Vetti Gard opp til Vettismorki og Utsiktspunktet over Vettisfossen er skiltet, bratt, men godt vedlikeholdt. På de mest utsatte og bratteste partiene er det satt opp wire som sikring. Vi vinner raskt høyde oppover gjennom den flotte løvskogen, og utsikten ned til Vettigårdene og Utla blir stadig mer spektakulær.
Terrenget flater ut oppe på Vettismorki, og den flotte løvskogen blandes etterhvert med nydelig gammel furuskog og nydelige gamle døde stående furutrær (gadd). Vi fortsetter på skiltet og godt tilrettelagt sti over myrer og småknauser, og krysser Morkaelvi på god bro. De siste tre hundre meterne av stien bort til Utsiktspunktet over Vettisfossen er merket med fareskilt, og noen partier mot stupkanten er sikret med gjerder.
Det nye spektakulære Utsiktspunktet over Vettisfossen er en flott “balkong” i cortenstål, og utsikten over fossejuvet, Utladalen og fjellene rundt er overveldende vakker herfra. Ytterst på balkongen er magesuget stort, men opplevelsen og fotomulighetene er fantastiske. Vi får snart besøk på balkongen, av fire hyggelige utvekslingsstudenter fra Barcelona, som også fryder seg over den vakre Vettisfossen med sitt svimlende 275 meters frie fall.
Etter en flott stund på det spektakulære utsiktspunktet over Vettisfossen, nyter vi god mat og drikke, før vi følger den gode stien ned igjen til Vetti Gard Turiststasjon. Derfra følger vi den skiltede 1,2 kilometer lange stien inn til bunnen av Vettisfossen. Fra Vetti Gard går stien slakt oppover et par hundre meter før vi fortsetter på stien bratt nedover, ca 100 høydemeter, til hengebroen over Utla og stien mot Stølsmaradalen. Vi fortsetter forbi broen, på høyre siden av Utla, inn til Fosselvi og bunnen av Vettisfossen, der vi får en storslagen nærkontakt med den vakre fossen og fossejuvet.
Etter en herlig avkjølende stund inne ved bunnen av den praktfulle Vettisfossen, går vi samme sti tilbake til Vetti Gard og derfra på Vettisvegen ned igjen til turparkeringen på Hjelle.
Mange takk for en storflott fjelltur i Utladalen landskapsvernområde, omgitt av kanskje den villeste og vakreste naturen i Norge. En rik opplevelsestur som byr på den vakre, mektige og kraftfulle elven Utla, Vetti Gard og mange andre flotte “levende” kulturminner, og tre ville og vakre fosser: Vettisfossen, Hjellefossen og Avdalsfossen.
Video av den vakre Vettisfossen, fossejuvet og Fosselvi: