Gullfjellstoppen 987 moh. fra Gullbotn
Om turen:
Type tur: Topptur/Fjelltur/Fottur
Lengde totalt: 9,2 km
Tid totalt: 3,5 time
Stigning: 770 meter
Gradering: Rød - krevende
Turdato: 13.09.2023
Turstart, stopp og parkering: Turparkering ved Gullbotn Friluftslivsområde, 244 moh.
Tilkomst:
Det er en flott høstlig septemberdag og vi kjører E16 Hardangervegen fra Indre Arna til Trengereid, og videre opp til Gullbotn. Vi parkerer på turparkeringsplassen ved Gullbotn Friluftslivsområde. Dagens toppturmål er å gå den lyseblå-merkede “Rett Vest-løypen” og varderekken opp til Gullfjellstoppen 987 moh., Bergens høyeste fjell.
Turbeskrivelse:
Fra parkeringsplassen på Gullbotn følger vi grusveien opp til starten på det flotte skiløype- og turområde som går rundt Gamlestølstjørna og Gamlestølen. Her står et godt informasjonsskilt og vi følger løyperetningen og skitraseen, og etter ca 700 meter går vi bratt opp på sti til høyre, i vestlig retning, like før løypebroen over Fossane-elven. Etter ca 200 meter treffer vi en ny skiløypetrasè med løypebro. Vi går over broen og tar til høyre, bratt oppover på venstre side av elven, på sti skiltet “Rett Vest” og med lyseblå merker. Stien følger den flotte Fossane-elven, med sine mange fosser og stryk, og vi fortsetter videre innover på det store myrområdet der terrenget flater ut. Snart er vi oppe i den innerste delen av Gullbotn og der møter vi stien som følger varderekken fra Gullbotn. Herfra følger også “Rett Vest-løypen” varderekken hele veien opp til Gullfjellstoppen. Snart passerer vi turens første varde, varde nr. 7, og ved varde nr. 8 starter den ekstra bratte stigningen opp til Gullfjellshalsen.
Litt historisk informasjon om Redningshytten og varderekkene på Gullfjellet, som ble bygget for å trygge ferdsel i Gullfjellsmassivet:
Primus motor for Turistforeningens fotturkomitè og for tryggingsarbeidet i Gullfjellet var Anton Berge. Berge, sammen med resten av fotturkomiteen, bygget den første Redningshytten som stod ferdig i 1929. Hytten ble snart for liten og i 1935 ble den nye Redningshytten reist like ved den gamle. For å gjøre ferdselen så sikker som mulig satte Berge i gang et storstilt vardeprosjekt sommeren 1930. Varderekkene ble etterhvert bygd fra alle innfartsveiene, fra Gulbotn over Gulfjellstoppen og ned til Redningshytten, fra Osavatnet opp til hytten, og fra Bontveit og Totland, alle pekte de inn mot Redningshytten. I alt ble det bygget 162 varder, bygget for hånd, for det meste av fattige bønder fra områdene rundt Bjørndalen, Songstad og Bontveit.
Kilder:
Gullfjellskongen Anton Berge, av Tormod Valaker
Vilt - vått og vakkert - Bergen Turlag 1890-2005, av Jo Gjerstad (redaktør)
Vi forlater stien og varderekken, og følger kanten av Gullfjellshalsen opp til Gullfjellstoppen, hele veien med spektakulær utsikt utover Sørfjorden, ned Glamregjelet til Svartavatnet, Osen, Haukeland og fjellene rundt.
Oppe på Gullfjellstoppen koser vi oss med god matpakke og storflott utsikt i alle himmelretninger.
Etter en god pause på toppen følger vi varderekken ned til innerste Gullbotn og samme sti og trasé ned til parkeringsplassen ved Hardangervegen.
Mange takk for en storflott og bratt topptur til Gullfjellstoppen, Bergens høyeste fjell, fra Gullbotn, på god og merket sti i variert terreng, med nydelig utsikt på hele fjellturen.